Lastige kinderen bestaan niet

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 11:38

 

 

 

Lastig gedrag...

 

Wat is nou eigenlijk lastig gedrag? In de norm wordt het vooral vertaald als: elk gedrag dat iemand als storend, stress verhogend, of als mentaal of psychisch belastend ervaart, maar dat niet per se een grens overschrijdt.

 

Nu is dit natuurlijk heel breed en kan dit ook per persoons verschillen. Wat de een als storend en vervelend ervaart kan voor de ander helemaal niet zo voelen. Want ook ieders normen en waarden verschilt, en dit hangt toch behoorlijk samen.

 

Simpele casus:

 

Marie en Marit spelen buiten en gillen en lachen van plezier.

Persoon 1: Vind dit ongepast en vooral veel herrie, ze moeten echt even rustiger spelen. Zij ervaart dit als storend.

Persoon 2: Ziet alleen maar plezier en vind vooral dat ze lekker moeten blijven spelen en zich moeten kunnen uiten.

Dezelfde situatie, maar het wordt toch verschillend ervaren.

 

Nou zijn er ook “extremere” vormen van lastig gedrag zoals de wet overtreden of (structureel) regels en afspraken niet na komen in samenlevingen waar dit passend is. Denk aan, op school, sport of werk maar ook thuis of bij sociale activiteiten.

 

Maar hoe ga je hier nou mee om?

 

“Lastige kinderen bestaan niet, wel lastig gedrag”

 

Maar lastig gedrag ontstaat niet zomaar zonder reden. Het is niet zo dat kinderen denken, goh, laat is even lekker expres lastig gaan doen. Het komt altijd voort uit een behoefte. Een behoefte om gezien en gehoord te worden. Emoties te uiten die ze niet kunnen vertalen, of dingen waar ze mee worstelen die niet opgemerkt worden door hun omgeving en waar ze geen taal aan kunnen geven. Er zit eigenlijk altijd een behoefte onder lastig gedrag en dat kan van iets, voor ons, heel klein zijn tot iets groters. Het is dus belangrijk om voorbij het gedrag te kijken. En pas dan kan je de juiste hulp bieden. En dit kan al vanaf heel jong ontstaan, lastig gedrag. Ik, als kindercoach, kan jullie helpen hierin te ondersteunen en begeleiden, we gaan dan samen aan de slag om alles in beeld te krijgen zodat we voorbij het gedrag kunnen kijken en bij de oorzaak komen. En dan daarmee aan de slag gaan.

 

Interesse? Plan een kennismaking via het contact formulier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.