Open eind speelgoed

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 09:00

Waarom open eind speelgoed zo fijn is.

 

Open eind speelgoed heb je vast al eens van gehoord. Kort gezegd, is het speelgoed zonder duidelijk doel en zonder dat het direct een functie heeft. Ik verdeel openeind speelgoed altijd in twee categorieën. Speelgoed van natuurlijke materialen zonder duidelijk doel. Denk aan het speelgoed van grimm, grapat en ostheimer etc. Veelal verkrijgbaar bij antroposofische winkels. Dit speelgoed is echt eindeloos en prikkelt de fantasie rijkelijk bij een kind. Bijvoorbeeld een houten blanco auto kan dus een raceauto zijn maar ook een brandweer of bus. Speellappen zijn dekens of tentdoeken, een ondergrond voor de boerderij. Zoals ik al zei, eindeloos!

Zelf heeft dit mijn grootste voorkeur en hebben we veel van dit speelgoed in huis.

 

Maar ook van de andere categorie hebben wij hier speelgoed in huis.

Niet natuurlijke materialen met doel. Hiermee bedoel ik vooral het speelgoed zoals lego, duplo, playmobile etc. Het speelgoed is zo gemaakt dat je ziet waarvoor het bedoeld is. Dit beperkt het kind soms wel in het verhaal omdat het speelgoed al een rol heeft toegewezen gekregen. Maar het verhaal staat open, dit kan het kind zelf naar eigen fantasie spelen.

 

Waarom ik dit zo belangrijk vind, is omdat ik geloof dat het kind vanuit spelen zelf al heel veel leert. Ze hoeven geen eindeloze deuntjes en riedeltjes tekst te horen om te leren, want het kind leert vanuit zichzelf en wat het omdat moment aankan, pas dan slaat een kind het echt op.

 

Ik ben absoluut dan ook echt geen fan van al het hysterische geluid makende speelgoed van al die bekende merken. Want het geluid is vaak echt heel hard, het zijn zoveel prikkels tegelijk (muziek, stemmen en hele felle kleuren) en het remt het fantasie spel van een kind. Nee, ik ben geen voorstander van deze categorie speelgoed. En mocht je het wel in huis hebben en je kind speelt ermee, is het heus geen rampzalige ramp, maar wissel dan vaker qua speelgoed met openeind!

 

Ik maak dan ook vooral gebruik van open eind speelgoed van natuurlijke materialen in mijn sessies. 

grapat mandala

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.