Hoe belangrijk is spelen nou eigenlijk voor een kind? Ik kan je zeggen, heel belangrijk. Er gebeurt zoveel in het hoofd en lijf tijdens het spelen. Zo ontwikkeld een kind zijn taalvaardigheden, grove en fijne motoriek en zijn cognitieve ontwikkeling. Maar ook het sociaal – emotionele stuk wordt aangesproken evenals de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het kind. Ook wordt de fantasie geprikkeld en worden gebeurtenissen met emotie verwerkt in het spel. Maar er gebeurt nog veel meer tijdens het spelen. Omdat het hele lijf in beweging wordt gezet, word het cognitieve ook in beweging gezet en dit zorgt ervoor dat kinderen kunnen leren. Beweging is stroming in het lijf, is kunnen leren. Dus eigenlijk is het heel simpel, als kinderen niet genoeg bewegen kunnen ze moeizamer spelen en leren.
Het begint al bij baby zijn. De eerste weken heeft een baby vooral nodig om aan te komen op aarde, te landen en te wennen aan het aardse leven. Je kan wel zeggen dat een baby zo rond 6 -8 weken “wakker wordt”. Dit is ongeveer de leeftijd dat het ontdekt dat het handjes heeft. Hier begint de reis van het ontdekken dat er meer is buiten het kindje. Dit gebeurt nog heel erg onbewust maar het zaadje is geplant.
Vanaf dan zal je kindje steeds meer kunnen. En is het spelen al een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Het geeft het kindje uitdaging en hierdoor leert het kindje zichzelf en de wereld steeds beter kennen.
Wat ook een heel belangrijk onderdeel is van spelen, is dat je daaruit heel goed kan opmaken hoe het met een kind gaat, waar het zit in zijn ontwikkeling en of er verstoringen zijn in de ontwikkeling.
Wil je weten hoe ik jullie kan helpen bij een coach vraag doormiddel van spel? Maak dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek!
Reactie plaatsen
Reacties