En dan is het eindelijk vakantie!

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 10:39

En dan is het eindelijk vakantie! Geen wekker, geen gehaast en schoolruns!

Heerlijk rustig opstaan en op je gemak jullie klaar maken voor de dag. En dan BOEM! Daar is de eerste ruzie of driftbui al. Je vraagt je misschien af waarom? Er is geen haast en we moeten niks, en dat is het nou juist. Je kind(eren) moet(en) wennen aan dat er niets hoeft, er niks verwacht wordt en alle vastigheid en structuur ineens anders is of wegvalt. Dit kan soms best een paar dagen duren voor dat ze hieraan gewend zijn. Bij ons thuis is dat vaak wel het geval. En dan is er ook nog het enthousiasme van alles wat ze wel niet willen doen deze vakantie. Het liefst gisteren nog dan vandaag. En dat, dat niet gelijk allemaal kan wakkert het soms nog meer aan. Maar hoe kom je die eerste dagen nou een beetje lekker door? En wat kan je verder doen om de vakantie leuk door te komen. Zodat zowel jij als je kind ook echt uitrust.

 

*Allereerst, laat het er zijn. Zo’n heel school jaar is intensief zeker zo aan het einde van het jaar. Dit betekent overigens niet dat je alles hoeft toe te staan wat ze doen. Maar erken hun emoties, benoem wat je ziet en geef hierin wel grenzen aan.

*schep duidelijkheid. Geef aan wat je verwacht of wat jullie “planning” is. Dat jullie de eerste X dagen thuisblijven en geen uitjes doen, of dat jullie een kleine activiteit gaan doen.

*Maak een vakantie pot met alle dingen die jullie willen gaan doen deze zomer. Hier kan je zelf afspraken overmaken of je dit elke dag doet of om de dag etc. En wissel grote en kleine activiteiten af.

*Als je op vakantie gaat probeer dan, als het lukt, om niet gelijk in de eerste paar dagen te vertrekken. Ze zijn nog aan het bijkomen van alle moetjes in de laatste weken (en jij misschien ook wel) en dan moet er gelijk ingepakt worden en op reis. Zeker bij gevoelige kinderen kan dit extra onrust veroorzaken. Eerst een paar dagen bij komen en landen in de vakantie voor je op reis gaat is eigenlijk heel fijn.

*Plan de zogenoemde lummeldagen in. Gewoon (samen) zijn, en zien wat de dag je brengt.

*Heel fijn om zoveel samen te zijn maar het kan soms ook even te veel zijn voor iedereen. Zorg voor “gescheiden” rust momenten. Laat iedereen een plekje zoeken in hun huis met iets rustig om te doen zoals, een luisterboek, sensory play of gewoon lekker een filmpje. Zo kan jij als ouder ook even een rustmoment pakken. Dit houdt het voor iedereen gezellig en kan ieder even zijn eigen ding doen en op adem komen.

 

Heb je zelf nog andere tips? Deel ze hieronder! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.