Mijn kind kan niet spelen!

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 09:30

Mijn kind kan niet (alleen) spelen.

 

Sommige kinderen zijn van nature echte spelers, en kunnen al vanaf baby zichzelf vermaken en spelen. Andere kindjes hebben wat meer tijd nodig en andere kinderen lukt het niet om tot actief spel te komen. Het niet tot spel kunnen komen, of alleen kunnen spelen zonder een volwassenen kunnen meerdere oorzaken hebben.

 

De ontwikkeling van het spelverloop begint al bij baby zijn. Nu zit er natuurlijk een groot verschil in het spel van een baby en een peuter. Reden dat spel stagneert kunnen heel uiteenlopend zijn. Ik ga er hiervan uit, dat het kind gezond is en zich verder in zijn algehele zijn, ontwikkeld volgens de curve.

 

Vaak is het goed om te bekijken of spel echt stagneert of dat het zo lijkt. Er is ook een type kind dat niet actief speelt in fysieke zin, maar in het hoofd een heel spel mee speelt. Maar wat kan je doen als je kindje echt niet zelf wil/kan spelen? Er zijn heel wat dingen die het aanzetten tot spel kan vergroten.

 

  • Start samen op! Speel eerst een tijdje samen en neem dan wat langzamer afstand. Dit kan je opbouwen per keer, steeds iets korter samen spelen. Neem hier de tijd voor, lukt het niet om je kindje het spel over te laten pakken? Volgende keer beter.
  • Als je kindje het al kan aangeven, vraag wat het leuk vindt om te doen?
  • Te veel speelgoed geeft keuze stress. Beperk het tot een aantal stukken/categorieën. En gesorteerd, soort bij soort is heel helpend.
  • Heeft je kindje genoeg uitdaging in het speelgoed/spel? Past het bij zijn behoefte?
  • Is het misschien nog te moeilijk/te jong voor het aanbod wat er is?
  • Ligt de behoefte van je kindje op dit moment niet bij spelen met speelgoed? Heeft het misschien meer behoefte aan fysiek spel?

 

Dit kunnen allemaal dingen zijn die het spelen kunnen hinderen. Als deze tips niet helpen en je na een aantal weken geen verschil ziet, is het goed om verder te gaan kijken naar waarom het je kindje niet lukt om zelf tot spel te komen! Er kan dan mogelijk een andere oorzaak achter liggen.

 

Maar onthoud wel, tijd en geduld zijn key!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.