Angst bij kinderen

Gepubliceerd op 5 december 2023 om 14:35

Angsten bij kinderen.

 

Angsten bij kinderen komen vaak voor, je kan ze opdelen in 3 soorten.

 

  • Iets heel spannend vinden.
  • Angstig worden van dingen of situaties.
  • En een angststoornis.

 

Ongeveer 15% - 20% van de jongeren onder de 18 jaar kampt met een angststoornis, en dit is best veel.

 

Maar wat zijn de verschillen tussen iets spannend vinden, angstig zijn en een angststoornis?

 

Zeker onder jongen kinderen is het normaal om, vooral nieuwe dingen/situaties, spannend te vinden. Hierbij is nabijheid, ondersteuning en begeleiding en soms wat aanmoediging voldoende om het kind de drempel over te helpen, misschien niet gelijk maar uiteindelijk zal het kind het durven.

 

Angst is dat kinderen echt bang zijn voor (nieuwe) dingen en situaties, maar het belemmert niet continue het alledaagse leven. Hierbij helpt het niet om, zoals bovengenoemd, toe te passen. Ze slaan dicht, raken overstuur of gaan tegen je in, het bekende bevriezen, vechten of vluchten reactie. Hier is het belangrijk om te gaan kijken waar de angst vandaan komt en wanneer het begonnen is. Dit vergt een hele andere “aanpak” dan iets spannends overwinnen. Wat helpend kan zijn is in kaart te brengen waar je kind bang voor is, en dan terug te gaan naar waar en wanner dit ontstaan is. En van daaruit kan je begeleiding gaan bieden.

De oorzaak kan ook vanuit een diepere laag komen en het kan ook gelinkt worden aan iets vanuit de zwangerschap, geboorte of vroege babytijd. Of zelf vanuit voorgeboortelijk trauma of sporen van trauma die doorgegeven zijn vanuit de genetische lijn, dus vanuit ouder, grootouders etc. Door een kindbeeld en briografie te schetsen kan je van daaruit gaan kijken waar de oorzaak kan liggen en dat tot behandelplan komen.

 

Een angststoornis is een angst voor alle daagse dingen die niet direct gevaarlijk zijn of een gevaar vormen, en het dagelijks leven steeds beïnvloeden. Door de angst treden er lichamelijke klachten op zoals, hartkloppingen, beven, duizeligheid, zweten, trillen, benauwdheid etc. Als je het vermoeden hebt dat je kind een angststoornis heeft, is het verstandig om langs de huisarts te gaan, die kan jullie dan verder helpen.  

 

Wat kan je doen om een angstig kind te begeleiden:

 

  • Duidelijke communiceren. Neem de emotie (bang) van je kind serieus. Praat er over met je kind en kijk samen naar een actie die het makkelijker kan maken.
  • Volg het tempo van je kind, haasten werkt alleen maar averechts.
  • Vertel dat je zelf dingen soms ook eng vindt = herkenning.
  • Neem, als je kind het toelaat steeds iets meer afstand. Voorbeeld: Je kind is bang om naar bed te gaan. Ga samen, blijf bij je kind zodat het vertrouwd raakt. Als dat goed gaat, ga je naast het bed zitten i.p.v. erbij in, en dan op het tempo van je kinds steeds iets verder tot hij het alleen kan. Let wel, het is wel belangrijk te weten wat de angst veroorzaakt.
  • Een kindercoach kan helpend zijn in dit proces.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.