Risk play

Gepubliceerd op 30 november 2023 om 08:00

Risk play

 

Ho, pas op! Straks val je er nog af! Dat is echt heel gevaarlijk!

 

Ik denk dat elke ouder deze zin wel eens (of vaker) heeft geroepen, ook ik!

Inmiddels roep ik dit eigenlijk nooit meer, en heb ik vertrouwen in mijn kinderen dat ze zelf wel weten wat ze aankunnen. En zo niet, dan roepen ze mij wel of in het “ergste” geval is het BOEM! Klinkt hard, maar hier leren ze wel van, hierdoor gaan ze leren inschatten wat ze zelf wel en niet kunnen.

Wat we eigenlijk doen als je dit of soort gelijke zinnen steeds roept, is dat jouw eigen angst continu op hun projecteert, en er zit natuurlijk alleen maar liefde en zorgzaamheid achter hé, maar het belemmert ze wel in de ontwikkeling. Ze mogen zelf ontdekken en ja daar hoort vallen en bezeren bij. Want wie niet valt leert ook niet opstaan. En als wij ze steeds waarschuwen zal dit op alles blijven doorwerken en kan je kind zelfs angstig worden, en niks nieuws durven ondernemen. Maar ook later als ze groter zijn zullen zij heel voorzichtig zijn. En schaadt dus hun zelfvertrouwen.

 

Graadmeter bij ons is vaak, als je er niet zelf opkomt of af kan ben je nog niet groot genoeg. En ja, je mag het alsnog proberen en kom je er dan toch niet meer af, dan helpen we jou! Maar dan probeer je het een volgende keer weer opnieuw, maar niet nu.

 

Eigenlijk is de gewone wereld hun speelterrein, het is aan ons om in te schatten of het veilig genoeg is of dat het echt veel te gevaarlijk is!.

 

Oké, toch even een disclaimer: Ik ga mijn 3-jarige natuurlijk niet op een 3 meter hogen muur of klimrek laten lopen of mijn kids door rood laten lopen om ze te laten ervaren wat er dan gebeurt ;)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.