Behulpzaam kind, ga jagen en verzamelen!

Gepubliceerd op 29 november 2023 om 08:00

Behulpzame kinderen, ga jaren en verzamelen!

 

Je kind helpt mee met klusjes in het huis, zoals koken, de was doen, opruimen, noem het maar op, klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Of je vindt het niet nodig en wil je liever dat je kind gewoon lekker mag spelen. Helpen= spelen!

 

Kinderen hebben van jongs af aan al de drang om te willen helpen, een bijdrage te leveren in hun leefomgeving. Kinderen van 0 tot 7 jaar leven nog volop in de nabootsing en doen dus alles na wat jij of de omgeving doen. (Natuurlijk niet altijd ter plekke zoals een papagaai). We leven tegenwoordig in aardig haastige maatschappij waar veel van ons wordt gevraagd, en er veel ballen hoog te houden zijn, dan is het makkelijker te zeggen tegen je kind, ga jij maar even spelen, ik doe dit wel even zelf. Want ja, dan is het net allemaal even sneller. En er is natuurlijk ook aardig op gespeeld door speelgoed te produceren die deze nabootsing stimuleren, zoals kinder keukentjes, gereedschap etc. En dat is natuurlijk niks mis mee, en bevorderd ook een heleboel in de ontwikkeling van een kind. Maar hoeveel leuker is het om je kind jou mee te laten helpen, samen deze activiteit te doen. Je slaat zoveel vliegen in een klap. Hier een paar voorbeelden:

 

  • Er is verbinding, want je doet het samen.
  • Zelfredzaamheid wordt gestimuleerd. Want zelf doen.
  • Zelfvertrouwen, ik kan dit.
  • Eerbied, je zorgt voor je huis en leefomgeving zodat het een fijne plek is.
  • Verantwoordelijkheid gevoel wordt vergroot.
  • En als je kind het eenmaal doorheeft, zal het ook niet zo langzaam meer gaan en draagt je kind echt bij aan de huishoudelijke taken.

 

 

Het is een van mooiste lessen die ik leerden, mede mogelijk gemaakt door het bekende boek, jagen, verzamelen en opvoeden. Want ja, ik was ook die moeder die zei, ga maar lekker spelen, ik doe dat wel zelf. Waardoor mijn kinderen later dachten, ja daag, ik ga niet helpen. Inmiddels helpen ze mee en gebeuren er soms ook dingen uit hun zelf. En ja er zijn ook dingen die ze niet zo leuk vinden, ze mogen helpen maar het moet niet. Er zijn wel een aantal taakjes die wel echt moeten.

 

Zoals je ruimt je bord/bestek/beker op na het eten.

Je ruimt zelf 1x per week je kamer helemaal op, zo niet, dan stofzuig ik niet en heb je je een vieze kamer.

 

En dit gaat eigenlijk bijna altijd goed. Het is wel goed te kijken naar de leeftijd van je kind en wat hij of zij aankan hierin.

 

En vooral voorleven is key, monky see, monky do!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.